Vot de poble d’Avià

El diumenge 24 de setembre, els feligresos de la parròquia d’Avià van pujar, per a acomplir amb el seu vot de poble, al Santuari de la Mare de Déu de Queralt.

Com ja és costum, en el sí de l’eucaristia, es fa una ofrena floral: un centre que conté flors diverses que volen simbolitzar la diversitat dels avianesos que estimen la Mare de Déu de Queralt. És en aquest moment quan es llegeix una “salutació a la Mare de Déu”, feta per un feligrès, que enguany ha estat la següent:

“Déu vos guard Verge de Queralt.

Complint un vot de poble, que està documentat des del segle XVII, un any més la parròquia d’Avià us ve a saludar. Els motius personals que ens porten a ser avui aquí segur que són diversos: per fe, en agraïment d’un favor concebut, en acció de petició o potser només per curiositat o com a sentiment de poble, però tots venim guiats pel poderós imant d’aquesta vostra imatge tan dolça i acollidora.

Han quedat enrere aquelles romeries tan nombroses, al principi venint a peu des d’Avià, després amb la tartana pel camí de la baga i, modernament, amb vehicles motoritzats per la carretera; aquelles trobades suposaven un veritable acte de cohesió i comunió no solament de la parròquia sinó de tot el poble. Els temps han canviat i la pràctica religiosa s’ha reduït molt…però de res serveix queixar-nos, cal viure el present amb esperança i celebrar que encara som molts els que trobem en Vós aquella Mare que escolta les nostres súpliques quan les coses no ens van prou bé o que s’alegra amb els nostres èxits.

Al llarg dels temps els poetes de casa nostra us han escrit belles cançons, deixeu-nos recordar ara, a l’inici d’aquesta celebració, algunes d’aquestes estrofes plenes de sentiment:

Madona de Queralt, santa Maria,

sigueu pels berguedans del cel la via,

sigueu pels pecadors intercessora,

sigueu de nostres llars Reina i Senyora.

L’Avemaria que us canten els llavis,

té gust de segles, de pàtria i d’escó:

dolça Regina dels nostres besavis,

obriu-nos pas cap a un nou horitzó.

Verge de Queralt, nostre hermós somriure

és pels berguedans la llum del seu viure,

que és nostre consol el somriure vostre.”

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *