- Cronologia
- La Troballa de la Mare de Déu
- Primeres Edificacions i la Capella de Garreta
- El Santuari (1725-1936)
- L’Antic Retaule major, pintures i capelles laterals
- Les Guerres Carlines
- La Coronació i els seus aniversaris
- La Guerra Civil
- La Postguerra, reconstrucció i reformes (1939-1975)
- L’incendi del 78 i el camí fins a l’actualitat
Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt
L’il·lustre berguedà P. Joan Postius i Sala, llençà la idea en el sermó que va fer per la Gala el 8 de setembre de 1915. El poble va acollir la idea amb entusiasme i van empènyer a les autoritats a començar a preparar la festivitat.
Es creen diferents juntes per tirar-ho endavant. El 29 de novembre de 1915 l’Ajuntament de Berga decideix sol·licitar al Sant Pare la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt.
La Santa Seu va respondre afirmativament en un document redactat en llatí “Decreto de Coronación de la Imagen de Nuestra Sra. de Queralt” el 15 de març de 1916, 2n any del pontificat de Benet XV.
Prèviament a la celebració de la Coronació es va fer una recapta popular de joies per la construcció de les corones de la Mare de Déu i del Nen Jesús.
En total foren recollides a Berga 1799 joiells d’or, 155 d’argent, 19 de platí i unes 150 pedres precioses.
Les festes de la Coronació van ser les més importants i esplendoroses celebrades mai a la ciutat de Berga.
Començaren el dia 26 d’agost en que la imatge de la Mare de Déu fou baixada des del Santuari a la ciutat de Berga, rebuda a l’església del Roser i portada en processó fins a la parròquia.
Els dies 27, 28, 29 i 30 va rebre l’homenatge dels 4 barris de la ciutat de Berga.
El dia 31 d’agost arriba a la ciutat de Berga el Nunci Apostòlic Mons. Ragonessi i el dia 1 de setembre la Infanta Maria Isabel, en representació del rei Alfons XIII, celebrant-se castell de foc, representacions teatrals i concerts en diferents llocs de la ciutat.
El dia 2 de setembre es van celebrar els Jocs Florals i a les 7 de la tarda a la Plaça de la Constitució (antiga Plaça Cremada) Patum d’Honor, evolucionant 8 diables plens de coets, a més de les tradicionals comparses.
El dia 3 de setembre fou el dia central de al Coronació. A les 10 del matí Missa de Pontifical a la parroquial de Santa Eulalia. Acabada la celebració es traslladaran Mons. Ragonesi, S.A.R. D. Isabel, el Ministre de Gracia i Justícia i els Prelats al cancell de l’Església essent col·locada la imatge sota un artístic baldaquí. En representació de S.S. Benet XV, l’Exc. Nunci Mons. Ragonesi procedirà al solemne acte de la Coronació canònica de Nostra Regina. Tot seguit s’estrena de l’Himne de la Coronació, música d’Antoni Ribera i lletra de Ferran Agulló, interpretat per l’Orfeó Berguedà i el tenor Sr. Vinyes. A les 4 de la tarda. Imponent Processó amb la Imatge de Maria Coronada pels carrers i places de Berga.
El dia 4 de setembre la imatge de la Mare de Déu fou retornada al seu Santuari en solemne processó acompanyada de les autoritats i de tot el poble, col·locant-la en el seu secular tron.
25è aniversari de la Coronació
Les festes del 25è aniversari s’han d’entendre dins el context històric en que es van viure, just 2 anys després d’acabar la guerra civil espanyola, i per tant en període franquista, sense cap finestra d’obertura, en mig de l’estrèpit de cornetes i tambors, i trepig de botes militars, desfilades i parades de tota mena d’organitzacions militars i polítiques. Per això el programa està tot redactat en castellà.
Els actes es van iniciar el dia 2 de setembre amb la baixada de la Mare de Déu del Santuari a Berga, Va fer la seva entrada per la Ronda Queralt, per l’antic portal de Sallagossa, i acompanyada en processó pel carrer Major fins a la Parròquia.
El dia 3 de setembre es van celebrar els actes centrals. S’iniciaren amb diana i salves d’honor. A les 8 del matí: Missa a l’altar de la Verge oficiada per l’Il·lustríssim bisbe de Solsona. S’interpretà la “Missa del Roser” del mestre Lluis Romeu.
A les 4 de la tarda . Solemnes Vespres Pontificals a l’església parroquial. Acabades, la imatge de la Mare de Déu de Queralt fou portada al balcó de l’Ajuntament per rebre l’homenatge del poble . El batlle Estanislau Boix va consagrar la Ciutat i Comarca a la Mare de Déu. S’interpretarà l’Himne a la coronació del mestre Antoni Ribera i finalitzà l’acte amb una desfilada militar. A les 8 del vespre. Gran Patum d’Honor.
Durant els dies següents es celebraren diferents actes religiosos, culturals i esportius.
El dia 7 es va acomiadar la Verge amb una solemníssima funció d’homenatge a la Verge de Queralt, a càrrec de la Congregació Mariana de Berga, Manresa i altres localitats. Homenatge del jovent a la Mare de Déu de Queralt. Cant dels Goigs.
El dia 8 a les 7 del matí. Sortida de la Verge en processó solemne fins el Santuari, acompanyada de les autoritats i tot el poble. Durant el trajecte es resà el rosari i es cantaren cants litúrgics i religiosos. Arribats al Santuari Solemne ofici. Cantà les glories de la patrona Mn. Josep Armengou. Acabant les celebracions amb la Novena a la Mare de Déu.
50è Aniversari Coronació
Els actes es començaren a preparar molt temps abans, amb una primera reunió convocada per Mn. Ballarín capellà custodi de Queralt a l’Ajuntament amb entitats berguedanes i públic en general.
Totes les manifestacions culturals, artístiques i esportives celebrades a la ciutat van tenir un marcat segell del Cinquantenari: exposicions de pintura, concurs teatral, de colles sardanistes, de cors de Clavé, d’escacs…
Es portaren a terme diferents accions, dins del món ciutadà que han tingut gran importància en el futur del Santuari. En primer lloc la construcció de la nova carretera asfaltada que facilitava molt l’accés a Queralt.
El Santuari necessitava millores, la més important la reconstrucció de la teulada molt malmesa i que provocava moltes goteres a l’interior de l’església que encara provocaven més danys. Per facilitar-ho es va fer una campanya en que cada nen o nena de Berga va pujar simbòlicament una teula a Queralt per la reforma de la teulada.
L’ambient festiu es traduí en tots els carrers de la ciutat engalanats amb boixos, flors de paper i orenetes que cosides en roba blanca es penjaven de les finestres i balcons de la majoria de les cases.
L’estructura de les festes va consistir fonamentalment la Novena de la Mare de Déu de Queralt , feta a Berga, excepte el dia de la Gala que es va fer a Queralt ja amb la Mare de Déu de nou a casa seva.
Igualment cada dia estava dedicada a un barri diferent de Berga: que van ser per ordre: plaça de Sant Joan, Capdamunt de la Vila, carrer Major, plaça de la Creu, plaça de Sant Pere, Vall dels estudis i carrer del Roser. Cada dia al vespre hi havia una ballada de sardanes. Prèviament a la tarda hi havia la Missa de la Novena.
Dia 31 d’agost. Arribada de la Mare de Déu. A les 12 del migdia . Passada del Tabal i Gegants de la Patum, i Tabal i Bandera del Gremi dels Elois, acompanyats per la Principal del Berguedà. A les 7 de la tarda sortida del Santuari de la caravana de cotxes que acompanyava la imatge de la Mare de Déu fins a Berga, on fou rebuda i traslladada a la parroquia on s’oficià la Missa de la Novena.
El dia 3 de setembre, Missa concelebrada, audicions de sardanes, Castell de focs i concurs de Cors de Clavé.
El dia 4 de setembre , Missa Pontifical al final de la que es va interpretar l’Himne de la Coronació per un cor de més de 100 veus dirigits per Mn. Armengou i amb Mn. Marià Miró al orgue. A la tarda La imatge de la Mare de Déu fou traslladada de la parròquia al balcó de l’Ajuntament on l’alcalde de Berga i diputat provincial, Joan Noguera Sala feren l’oferiment i Consagració del Berguedà a la Mare de Déu. El dia acabà amb Concurs de Colles Sardanistes, concurs de teatre amateur i una tanda de Patum Completa amb plens i tirabols.
El dia 8 de setembre la Mare de Déu retornà al Santuari portada en processó des de la parròquia de Berga fins al Santuari seguint al carretera. En arribar Missa Solemne amb interpretació de l’Himne de la Coronació. I per acabar a la tarda Patum Infantil.
75è Aniversari Coronació Mare de Déu de Queralt
Com en el Cinquantenari, i malgrat algunes previsions que no ho creien, tot Berga es mobilitzà per les festes. La democràcia havia arribat als ajuntaments, el poble podia parlar sense por i amb llibertat.
A diferència d’altres aniversaris en que hi havia moltes personalitats eclesiàstiques convidades i arribades de fora de la nostra comarca, en aquesta celebració quasi tots els actes foren presidits pel Bisbe de Solsona Mn. Antoni Deig, acompanyat del capellà de Queralt Mn. Josep Mª Ballarín, el rector de Berga Mn. Xavier Claramunt, l’alcalde de la ciutat Jaume Farguell i els capitans de la Gala.
Per tal de recaptar fons es van fer moltes activitats, una de les que més èxit va tenir va ser Queralt al plat. Diferents restauradors, pastissers i tots els particulars que van preparar un plat de mínim 4 racions, es van exposar en un bufet el diumenge 25 d’agost a la plaça Viladomat, i tothom qui volia participar en aquest tast comprant un plat amb l’anagrama del 75 aniversari, que costava 600 pessetes, podia menjar el que desitgés. En el servei hi van col·laborar joves de diferents entitats. Fou un èxit de públic i de recaptació.
De la celebració del 75è Aniversari en queda la il·luminació del Santuari, la Cova i Sant Pere de Madrona.
Els actes centrals van començar el dia 31 d’agost amb l’arribada de la Mare de Déu rebuda per molta gent que omplia els carrers de Berga al seu pas. Fou rebuda a la porta de l’església parroquial i s’estrenà la sardana L’oreneta de Queralt, música de Agustí Cohí Grau i lletra de Neus Ballarà, acabant amb la missa de la Novena.
Durant els primers dies de la Novena es portaren a terme diferents actes, destacant l’ordenació sacerdotal de Mn. Joan Casals.
El dia 3 de setembre, aniversari de la Coronació, es celebrà Missa Solemne a l’església de Santa Eulalia amb la interpretació de l’Himne de la Coronació i tot seguit Patum de Lluiment. A la tarda concert amb l’Escolania de Montserrat, i al vespre Patum completa amb Plens i Tirabols.
Durant els dies de la Novena la imatge de la Mare de Déu visità les parròquies de Sant Bartomeu i d’Avià.
El dia 7 de setembre els infants van prendre el protagonisme amb l’ofrena floral i la Patum Infantil completa a la Plaça de Sant Pere.
Les festes del 75 aniversari de la coronació van acabar el dia de la Gala amb el retorn de la Mare de Déu al seu Santuari.
A diferència de la Coronació i els posteriors aniversaris la Mare de Déu, va retornar al Santuari en el mateix cotxe que l’havia portat pel seu periple per Berga i els pobles veïns, mentre el poble l’esperava ja a Queralt.
Arribada al peu de les escales de Queralt, el poble acompanyà Santa Maria fins el temple, que estava amb les portes tancades. Obertura de les portes del temple restaurat. A les 12 Missa de cloenda de la novena, amb el cant de l’Himne de la Coronació. I per cloure els actes Patum Infantil de Lluïment.
Centenari de la Coronació (2016)
Més de dos anys abans de la celebració de l’efemèride es començaren les reunions entre les diferents entitats berguedanes i particulars per preparar els actes del Centenari, creant-se una Comissió constituïda com a entitat que va coordinar totes les activitats.
El primer pas va ser l’elecció d’un logo, resultant elegit el que va presentar l’artista berguedà Salvador Vinyes.
Un any abans, el 5 de setembre de 2015 es celebrà la Jornada de presentació de Queralt 2016, amb mostra d’entitats al carrer Major, encesa del logotip del Centenari amb espelmes a la plaça de Sant Pere, i l’acte central a la plaça Viladomat amb la projecció del vídeo de presentació dels actes amb interpretació de l’Himne de la Coronació al final i el concert de Jazz de Llibert Fortuny i Xavier Guitó.
Cada mes s’editava un fulletó amb la informació dels actes.
Tots els dies 7 de cada mes entre el setembre 2015 i el de 2016, un grup de joves i no tant joves va pujar a peu al Santuari per fer-hi una pregaria.
Es va programar el cicle de xerrades del Centenari amb la participació de: el pare Josep M Soler Abat de Montserrat, el filòsof Francesc Torralba, la teòloga Mª Claustre Soler i el meteoròleg Tomàs Molina.
El mes de febrer el grup musical berguedà Giovinetto, molt conegut en aquell moment per al seva participació en un concurs musical de TV3 omplia el Teatre Municipal.
El mes de març una Trobada de Queralts, i l’abril centenars de berguedans van pujar a Queralt i amb el lema “Abracem Queralt” una gegantina cadena humana va encerclar el Castell Berguedà.
El diumenge dels Quatre Fuets pujada dels Gegants a Queralt coincidint amb el seu aniversari. I al juny un concert de Gospel.
Durant els mesos de juliol i agost els carrers ja van començar a guarnir-se per rebre la imatge de la Mare de Déu, emplenant els balcons d’orenetes.
El 25 d’agost es presenta el número especial de la revista l’Erol dedicat al Centenari i el dia següent s’inaugura al Museu Municipal l’exposició “Sub Tuum Praesidium”, part de la que el Museu Diocesà de Solsona i el propi Bisbat va organitzar al voltant de la imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona i amb la mirada posada en la celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Queralt.
El dia 27 comencen els actes centrals amb un tritlleig de campanes al migdia i a les 7 de la tarda Arribada de la imatge de la Mare de Déu rebuda a la plaça de la Creu i acompanyada en processó fins a la plaça de Sant Pere per totes les comparses de la Patum, el banderer i el tabaler dels Elois i la banda de música. A l’arribada a la plaça de Sant Pere, plena de berguedans, s’interpretaren els dos Virolais i l’Himne de la Coronació. Acabant amb una pregaria de benvinguda a la parròquia de Santa Eulalia.
El diumenge 28 al matí Missa de Capitans, que aplegà un gran nombre de persones que havien ostentat el càrrec de capitans de la Gala al llarg dels anys, A la tarda al passeig de la Industria Queralt al plat, on un grup de restauradors i pastissers van presentar els seus plats per tal que el públic els degustés. Acabant amb els Quatre Fuets del Centenari, amb els patumaires de la Fundació Llar Santa Maria de Queralt.
El dilluns 29 va ser el primer dia en que al Mare de Déu sortia de Berga per visitar Avià, on fou rebuda a l plaça del Padró i portada pels avianesos fins a l’església parroquial. I a la tarda visita a la Colònia Rosal i de retorn a Berga començava el recorregut que al llarg dels dies d’estada de la Mare de Déu va recórrer la majoria dels carrers de la ciutat.
El dimarts 30 va recórrer la comarca, començà el recorregut a Vilada on fou rebuda a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, tot seguit travessant la comarca de llevant a ponent fins al municipi de Montclar on al va rebre la pràctica totalitat dels seus habitants. Ja a la tarda va fer una primera parada a Casserres camí de Gironella, on fou rebuda a la Residència i portada en processó fins a l’església parroquial on es celebrà una pregària. I la darrera aturada fou a Puig-reig a l’església de Sant Martí. Finalment, més de dotze hores després de sortir de la parròquia hi tornava.
El dimecres 31 al matí visità els centres de dia i a la tarda arribà a l’església de les Sagramentaries, lloc en que es va celebrar la primera missa de la Novena. Igualment es va inaugurar l’exposició de fotografies i cartells de la Coronació i els diferents aniversaris. Al vespre al Teatre Patronat es projectà la pel·lícula original enregistrada per al Coronació Canònica de la Verge de Queralt.
Dijous 1 de setembre al matí la Mare de Déu restà a l’església de les Sagramentaries per poder ser visitada pels fidels. A mitja tarda i després d’un recorregut per diferents carrers de Berga arribà a la plaça Doctor Saló mentre a la plaça hi tenia lloc la Patum Infantil. La imatge de la Mare de Déu entrà a la plaça portada pels membres de la Patum Infantil travessant-la fins a l’església de Sant Pere on es celebrà la Novena i els 25 anys de l’ordenació sacerdotal de Mn. Joan Casals.
Divendres 2 de setembre. Al matí la Mare de Déu va visitar l’Hospital de Sant Bernabé i a la tarda la Residencia Mare de Déu de Queralt (Germanetes) on es celebrà la Novena. A 274 de 8 del vespre s’inicià el Passacarrers de la Patum del Centenari. Tabaler, mases, guites i gegants vells van fer un recorregut similar al del dissabte de Corpus amb una aturada al Passeig de la Industria on es celebrà un sopar popular.
Dissabte 3 de setembre, dia del Centenari de la Coronació. Es va celebrar l’Ofici Solemne de commemoració del Centenari de la Coronació presidit per Mn. Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, acompanyat de Mn. Xavier Novell bisbe de Solsona i altres bisbes, preveres, i autoritats civils encapçalades pel Molt Honorable President de la Generalitat Carles Puigdemont. En acabar s’interpretà l’Himne de la Coronació. Tot seguit Patum de Lluiment a la plaça de Sant Pere. A la tarda al Teatre Municipal Concert de Sardanes presentació del CD Sardanes del Centenari en el que es van estrenar 10 sardanes de diferents compositors berguedans escrites expressament pel Centenari amb la cobla Berga Jove. A la nit Patum Completa a la plaça de Sant Pere.
Diumenge 4 de setembre la Mare de Déu visità la parròquia de la Valldan, on hi restà fins a la tarda en que es traslladà a l’església de Sant Joan on s’hi va oficiar la Novena. Paral·lelament es celebrà l’Aplec de la Sardana a al plaça Viladomat amb la interpretació de totes les sardanes estrenades el dia anterior.
Dilluns 5 de setembre. Al matí i primeres hores de la tarda la imatge va ser venerada a l’església de Sant Joan. A mitja tarda sortí en processó fins a l’església de Sant Francesc, on s’hi celebrà la Missa de la Novena.
Dimarts 6 de setembre. Fins a mitja tarda la Mare de Déu restà a Sant Francesc i desprès d’un recorregut per diferents barris de Berga arribà a la Residència Sant Bernabé on es celebrà la missa de la Novena.
Dimecres 7 de setembre. Al matí visità el Barri de Santa Eulàlia i els carrers que encara no havia recorregut. A la tarda va fer un recorregut a peu pel Casc Antic visitant al capella de Pinsania. A la plaça de Sant Pere jocs i berenar pels més petits. Al vespre Vetlla del Jovent a l’església parroquial.
Dijous 8 de setembre. Darrer dia de les festes del Centenari. A les 7 del matí la imatge de la Mare de Déu de Queralt sortia de la parròquia de Santa Eulalia i enfilava pels carrers del casc antic el retorn al Santuari portada a coll pels berguedans que en organitzats relleus portaren la imatge. En arribar a la plaça del Santuari la imatge va ser pujada a mans de diferents persones fins arribar a la porta del Santuari en que va ser rebuda pel bisbe de Solsona i el capellà custodi del Santuari, retornant la imatge al seu cambril. Tot seguit es celebrà la Missa de la Gala amb la interpretació de l’Himne de la Coronació. Per acabar els actes a la tarda al Teatre Municipal entrega dels premis del concurs literari i l’espectacle “Retrats d’un sentiment” amb la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc.
Enllaços d’interès
Col·laboradors
- Foto Luigi
- Família Cortina Farràs
- Foto Deseuras
- Juli Gendrau Grifell
- Joan Coma Planes
- Parròquia de Berga
